Reglerna i TEK17 kräver att minst 60 procent av det normerade nettobehovet av energi i nya byggnader över 1000 m² ska komma från energiflexibla värmesystem. Detta har ofta lett till att 100 procent av uppvärmningen sker med vattenburen värme. Nu visar en ny, oberoende rapport från Rambøll att det i vissa fall kan finnas bättre och mer lönsamma alternativ.

– Det sägs att endast vattenburen värme får användas i bostadshus över 1000 m². Ändå finns det goda möjligheter att använda elvärme där, försäkrar Arne Hoseth på Glen Dimplex Nordic.
– Det var en självklarhet att endast vattenburen värme skulle användas i byggnader över 1000 m², säger Arne Hoseth, nordisk produktchef på Glen Dimplex Nordic. – Därför betraktade vi den här marknaden som förlorad. Men vi vet att vissa installatörer ändå använder våra panelradiatorer och elektriska golvvärmekablar i den här typen av projekt.
– Det sägs att endast vattenburen värme får användas i bostadsbyggnader över 1000 m². Men det finns ändå goda möjligheter att använda elvärme där, försäkrar Arne Hoseth på Glen Dimplex Nordic.
Ett av dessa projekt är de nya bostadshusen som byggs på tomten till gamla JL Tiedemanns Tobaksfabrik på Ensjø i Oslo.
– I de 322 lägenheterna i område G öppnade huvudentreprenören Veidekke och byggherrarna Selvaag Bolig och Ferd upp för att vi kunde använda panelradiatorer och elektrisk uppvärmning i kombination med vattenburen värme, berättar projektledare Rune Aasberg på Romerike Elektro, som ansvarar för hela elinstallationen här.
Fakta
Rambølls rapport baseras på beräkningar de har gjort för ett mindre bostadshus med 22 lägenheter fördelade på 4 våningar. De understryker att byggnadens storlek eller antal lägenheter inte är avgörande för resultaten i rapporten. Samma principer gäller för andra flerbostadshus över 1000 m².
Rambøll har undersökt tre typiska nivåer när det gäller energieffektivitet:
Eksempel 1 (TEK 17):En byggnad som uppfyller TEK17-standard, med minimikrav på U-värden och luftläckage. En byggnad som precis klarar kravet för nettoenergi enligt § 14-2.
Eksempel 2 (TEK 17+):En byggnad där energieffektiviseringsåtgärder har vidtagits, så att uppvärmningsbehovet är lägre. Nettoenergibehovet utgör mindre än 90 % av behovet i en typisk TEK17-byggnad.Eksempel 3: (passivhus):En byggnad som uppfyller passivhuskriterierna enligt NS 3700:2013. Byggnaden har ett mycket lågt uppvärmningsbehov (< 15 W/m²).
Betydligt mer flexibelt med panelradiatorer
– Vi uppfyller 60-procentskravet genom att ha vattenburen värme som energikälla för ventilation, tappvarmvatten och golvvärmen i badrummen i lägenheterna, förklarar Kristoffer Gregersen, koncerndirektör för kommunikation och hållbarhet i Selvaag Bolig AS. – Här är det viktigt att komma ihåg att varmvatten är den största energiförbrukaren. Och eftersom bostäderna vi bygger idag är mycket energieffektiva, räcker det ofta med en eller två panelradiatorer för att värma upp vardagsrummen. Det är dessutom enkelt att flytta en panelradiator jämfört med en fastmonterad, vattenburen radiator. Elvärme är alltså en flexibel lösning – både för byggherren och för kunderna.